Werkstress verminderen? De magie van makerstijd
Afgelopen week sprak ik een klant die ik sinds een paar maanden help bij het verminderen van werkstress. Zij worstelt als leidinggevende namelijk met een veelheid aan werkzaamheden, zowel in hoeveelheid als in soort. Naast operationele managementtaken heeft zij een aantal beleidsinhoudelijke taken. Aan die laatste taken komt ze nauwelijks toe. Omdat ze focus en rust mist in de werkdag. Daardoor ervaart ze stress. Ze wordt geleefd door haar mail en agenda.
Hulpvraag: werkstress verminderen
Ze kwam bij mij met de vraag of ik haar kon helpen bij het verlagen van de werkdruk en het verminderen van werkstress. We doen een gemend traject waarbij we wandelsessies afwisselen met Zoom-calls. Daarnaast volgt ze in haar eigen tijd het online Zacht werken programma, dat helemaal ingaat op timemanagement, energie en mindset. Deze combinatie van live en online contact en inhoudelijke verdieping werkt goed: het geeft enerzijds ruimte en anderzijds is het efficiënt: we houden tempo en scherpte op het daadwerkelijk oefenen met ander gedrag en aanpassen van ingesleten gewoonten. En het inspireert! Zo heeft ze nu wekelijks 3 blokken makerstijd in haar agenda ingeruimd. En daardoor komt ze eindelijk aan die beleidstukken toe! Voor haar een enorme lift in effectiviteit en werkplezier.
Maar wat is makerstijd?
We hebben in ons werk verschillende typen werkenergieën en het geeft je vleugels als je je daar bewust van bent. Voor al je regeldingen, overleggen, mails en telefoontjes is er “managerstijd” (hier hoef je overigens geen manager voor te zijn ). Deze tijd is meestal in uren of halve uren ingedeeld en kenmerkt zich door veel (heel veel) schakelen, praten en onderbrekingen. Eigenlijk is je werkdag als vanzelf zo georganiseerd als jij er niet actief op stuurt.
Voor al het concentratie- en denkwerk, het creatieve werk, het lezen, uitwerken van ideeën en verslagen is er de makerstijd. Daarbij deel je je tijd in per dagdeel of zelfs hele dag. Simpelweg omdat je voor het creëren of concentreren niet wegkomt met halve of hele uren die ingeklemd zitten in overleggen en regelzaken. Af en toe thuiswerken helpt heel erg hierbij. In de afbeelding heb ik het stuk timemanagement visueel gemaakt.
Het onderscheid komt van Paul Graham, die ooit als programmeur elke meeting in zijn werkdag als een gigantische onderbreking van zijn werkflow ervaarde. Tot hij bewust hierop ging sturen (hij noemt dit het manager’s and maker’s schedule).
Lang verhaal kort: wil jij dit leren toepassen en meer inzichten en inspiratie opdoen over hoe je tijd maakt, wat jouw kleine verslavingen zijn, hoe jij zorgt voor jouw energie en hoe jij meer uit je dag haalt? Regelmatig organiseer ik een workshop Zacht werken.