Zes jaar ondernemerschap: wat heeft het mij gebracht?

In deze blog deel ik zes lessen van het zelfstandig ondernemerschap. Zoals ik het heb ervaren, lessen die mij hebben geholpen. Leuk voor jou te lezen als ondernemer, als manager of gewoon omdat we elkaar kennen. Ik eindig met een cadeautje voor jou, om mijn 6 jarig jubileum te vieren. Reacties of tegengeluiden n.a.v. mijn blog zijn van harte welkom!

Les 1: welk probleem los jij het liefste op?

Nieuwsgierig

Toen ik mij in september 2015 inschreef bij de KvK deed ik dat als interim-manager. Niet de snelle manager die de boel even opschudt en uitkleedt. Maar de coachende manager, de verbinder die kijkt en luistert naar de mensen en van daaruit een beweging maakt. Of juist een pas op de plaats. Daar ben ik goed in en bovenal, dat doe ik graag.

Maar ik wist ook dat mijn profiel breed, soms te breed is, om snel gevonden te worden. En ik was stiknieuwsgierig naar wat het ondernemerschap nog meer te bieden heeft. Toen ik in 2017 in een programma stapte van businesscoach Ellen de Lange-Ros, kwam al snel de vraag: welk probleem van je klanten los jij het liefste op?

In de etalage

Daar ben ik snel uit: uitgebluste teams weer nieuw leven inblazen. Gedoe in de samenwerking. Want ik zie zat teams die vastlopen, mensen die langs elkaar heen werken. Teams die links en rechts energie morsen. Teams die de creativiteit voor slimme oplossingen kwijt zijn of alleen maar “druk-druk-druk” doen. Teams die van alles onder het tapijt vegen. Waar mensen praten OVER maar niet MET elkaar. En waar dus een permanent gebrek aan energie is en teveel stress. Dáár kan ik het verschil maken. Als manager én als teamcoach.

Dus dat is het probleem waar ik je het liefste mee help.

Als ondernemer besloot ik het teamcoaching-stuk in de etalage te zetten. Verderop in de winkel staat nog veel meer: een berg aan ervaring als interim-manager, een stapeltje 1-op-1 coaching, een reeks zacht-werken workshops en sinds dit jaar ook een online programma voor managers die de verbinding met hun team willen versterken.

De les hier is: focus je op het probleem dat jij het liefste oplost en zet daar de spotlight op.

Les 2: omarm je demonen

Niet enthousiast

Als ik mijn persoonlijke worstelingen als leidinggevende deel, dan kan ik daar andere leidinggevenden mee helpen.

Dat klinkt op zich logisch, maar ik was er niet direct enthousiast over.

Want dat betekent dat ik dingen van mezelf moet onthullen. In plaats van me te baseren op algemene kennis met een vleugje eigen faal-ervaringen. Ik loop niet van nature te koop met mijn emoties, gevoelens van schaamte of onzekerheid (wie wel?).

Hop, voor de dag ermee

Maar er kwam een moment dat ik voelde dat dit júíst mijn waarde is. En dat het delen ervan mijzelf ook helpt. Dus hop, voor de dag ermee, ik ben echt niet de enige. En zo kwam het dat ik op LinkedIn vertelde over het gevecht tegen mijn tranen als beginnend manager. Om maar iets te noemen. En ik weet zeker dat ik nog meer persoonlijke verhalen te vertellen heb.

Dit is bij mij namelijk ook een proces en er zijn nog een paar demonen die ik in de ogen mag kijken ;-).

Les 3: geef het goede voorbeeld

Practice what you preach

Er is nóg een reden om mijn persoonlijke worstelingen te delen. Ik wil namelijk het goede voorbeeld geven. Practice what you preach nietwaar?

Het tonen van je oprechte kwetsbaarheid is één van de dingen die ik managers leer. Omdat alleen oprechte managers (lees: mensen) zorgen voor een oprechte verbinding. Iets wat in mijn optiek hoort bij de nieuwe tijd en nieuw leiderschap. Als jij als leider je kwetsbare kant durft te laten zien, maak je het voor de hele organisatie of je team veilig dat ook te doen. En kunnen mensen weer leren, zich veilig uitspreken naar elkaar en hun fouten erkennen. Daar is moed voor nodig, en inspirerende voorbeelden.

Brené Brown krijgt in dit verband van mij een eervolle vermelding als pleitbezorger van de kracht van kwetsbaarheid.

Het is bewezen

Dit wordt overigens gestaafd door onderzoek. Degene die oprecht is in zijn of haar emoties en de communicatie daarover, komt geloofwaardiger over en kan mensen aan zich binden. Dus als je verdriet of boosheid voelt, zeg het gewoon. En als je vastloopt met iets (terwijl je vindt dat je het zou moeten kunnen), vraag om hulp. Dit geeft de mensen op wie jij een beroep doet zoveel energie en motivatie. En dat is weer voeding voor die verbinding van jou met je omgeving, of dat nu een team is of je gezin.

Kortom: dit heb ik moeten leren en ik beschouw het als een steeds belangrijker onderdeel van mijn ontwikkeling in ondernemerschap.

Les 4: schakel hulp in

Van alle markten thuis

Dit is een open deur misschien, maar als ondernemer moet je ECHT van alle markten thuis zijn: een website, marketing, sales, acquisitie, je financiële administratie, je verzekeringen (aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid), je pensioen, ICT-vraagstukken, juridische zaken (denk aan algemene voorwaarden).

Omdat niemand alles kan, moet je leren hulp in te schakelen. Dat is niet altijd makkelijk. Ik weet nog dat ik in een fase zat zonder noemenswaardige opdrachten, lees: minder geld, meer tijd. Ik had besloten om zelf een website te gaan bouwen. Voor diegenen die mij niet kennen, ik ben van oorsprong jurist. Ik heb vele vaardigheden, maar techniek is niet mijn sterkste punt. Dus ondanks dat WordPress heel makkelijk zou zijn om zelf je site mee te bouwen, lukte het mij niet. Frustratie was mijn deel.

TRA

Gelukkig kwamen de opdrachten weer en kon ik deze klus uitbesteden. En zo heb ik voor de vele diverse facetten van het ondernemerschap hulplijnen gevonden: een webbouwer, een boekhouder, een grafisch ontwerper, een fotograaf, een ICT-bedrijf. Dat laatste om te voorkomen dat de TRA (technology related anger) mij te grazen neemt. Herkenbaar?

Leergeld

Ook hier betaal je leergeld, dat hoort er gewoon bij (zorg dat je het niet té bont maakt). Een uitdaging namelijk is het selectieproces, om tot de juiste leverancier voor jouw bedrijf te komen. Dat je iemand vindt met wie je een klik hebt en die jou helpt je bedrijf naar een volgend level te brengen. Daarvoor moest ik ook leren tijdig afscheid te nemen van een leverancier toen ik voelde dat het niet (meer) ging zoals ik wilde. Hij had een vaste baan naast de opdracht voor mij, waardoor ik altijd op het tweede plan kwam. Erkennen dat het toch niet werkt was lastig voor me, ik gunde hem de opdracht, maar uiteindelijk werkt dat natuurlijk niet. Daarin sneller beslissen was mijn les.

Inspiratie en ontwikkeling

Wat ik ook doe: regelmatig inspiratie en kennis tanken bij business-experts (zoals Ellen de Lange-Ros, Hugo Bakker, Femke Hogema, Elisabeth Griffioen) om te leren bloggen, nieuwsbrieven schrijven, LinkedIn gebruiken, een online aanbod ontwikkelen, een winstplan maken, video’s maken en wat dies meer zij. Omdat ze me wat brengen maar ook omdat ik via hun events zoveel leuke andere ondernemers ontmoet, die dezelfde vragen hebben.

Voor mijn vakinhoudelijke ontwikkeling doe ik regelmatig aan scholing en training. Zo ben ik sinds 2018 gecertificeerd Zacht werken coach (expert op het gebied van energiemanagement) en sinds 2020 St!R-geregistreerd teamcoach, met dank aan Martijn Vroemen van Teamchange. Het doen van opleidingen is voor mij overigens altijd een cadeau geweest. Maar je moet er wel tijd en geld voor vrijmaken.

Wat hier ook bij hoort is inhoudelijke sparring en support. Zo heb ik nog steeds mijn intervisieclubje van toen ik bij Stichting Intermin werkte. Ik heb een accountability-groepje, waarmee we wekelijks elkaar “accountable” houden voor de acties die we ons hebben voorgenomen. En sinds dit jaar ben ik met drie collega-teamcoaches een echte samenwerking gestart: ConnectIN Teams. Omdat we waar mogelijk graag samen teams begeleiden, in de uitvoering én voorbereiding. De klant krijgt meer kwaliteit en wij vullen elkaar aan: een win-win!

De les voor mij is geweest: zoek samenwerking en durf hulp in te schakelen.

Les 5: start before you are ready

Wat is de truc? 

Ik weet niet van wie de les is, maar voor mij was dit wel een eye-opener. Hoe spannend en ongemakkelijk het soms ook voelt. Zeker als je zoals ik een degelijke, analytische vooropleiding hebt. En bent geschoold in de klassieke projectmatig werken-methode, waarbij elke tussenstap is uitgewerkt (i.t.t. hedendaagse agile benaderingen). En ik was ook nogal perfectionistisch van aard (dat heb ik dus losgelaten).

Maar dit is de truc (en deze is ook onderdeel van zacht werken): als je begint, ontstaat er energie en ontvouwt zich vanzelf de volgende stap. Het is hierbij wel belangrijk dat je het einddoel enigszins voor ogen hebt. Maar hoe je daar gaat komen, dat laat je ontstaan. Door actie te nemen. Waarbij het ook wel eens anders mag gaan. Zo werkt het vaak ook bij coaching en training: er is een klik, je verkoopt het eindresultaat en gaat aan de slag als je de klant en zijn of haar specifieke vraag kent. Je vertrouwt en bouwt vervolgens voort op je kennis en ervaring en wat zich aandient in het proces.

Het geheim van de pilot-methode

En zo heb ik dat ook gedaan bij de pilot van het online-programma Verbind met elkaar. Aangespoord door de lock-downs ging ik met een oude wens aan de slag: online aanbod ontwikkelen, om te benutten náást het “live” teamwerk. Zo startte ik begin dit jaar met de pilot-methode van Hugo Bakker. Ik had het inhoudelijke online programma op hoofdlijnen uitgewerkt. Maar ik had nog geen online materiaal of leeromgeving. Toen ben ik de deelnemers gaan werven. Pas toen de groep compleet was, ben ik de video’s en ander online materiaal echt gaan maken. Let wel: delen hiervan had ik al eerder ontwikkeld voor teamsessies. Maar sommige onderdelen waren gloednieuw.

Het resultaat was top (mede dankzij mijn webbouwer Coach4website). De 7 deelnemers en ik hebben een hele mooie reis gemaakt. En het mooie is dat de online training nu staat! Doordat ik deelnemers had, kon ik ook niet langer uitstellen. Bijkomend voordeel is dat ik niet iets vooraf tot in detail heb uitgewerkt waar uiteindelijk onvoldoende vraag voor blijkt te zijn.

Inmiddels staat er een volwaardig programma voor managers die behoefte hebben aan nieuwe vaardigheden en inspiratie om in deze tijden leiding te geven aan een team. Online, offline en hybride. We starten op 24 september en er is nog beperkte beschikbaarheid. Zie: https://versnelmetelkaar.nl/verbind-met-elkaar/

Les 6: zorg dat de basis op orde is

De basis op orde: dat ben jij en dat is jouw thuissituatie

Een goede basis is voor mij heel belangrijk gebleken, anders trek ik het niet. Want:

 • Als ondernemer heb ik soms minder inkomsten en minder zekerheid op een volgende opdracht;
 • Ik heb het soms heel druk (soms ook niet);
 • Ik ben en voel me voor alles zelf eindverantwoordelijk;
 • Ik heb opstart- en creatieve energie nodig om mijn bedrijf te blijven voeden.

Lekker en slim eten

Voor mij persoonlijk betekent het dat ik goed wil zorgen voor mezelf en mijn energie. Ik at altijd al goed en gevarieerd, ik houd ook erg van lekker eten. Maar sinds een jaar of vijf eet ik beduidend minder koolhydraten. Dat helpt bij mij onwijs goed tegen dips in mijn energie. En met het voedingsprogramma van Marjolein Dubbers dat ik twee jaar geleden volgde, heb ik nóg meer geleerd over de relatie tussen voeding en energie. Zoals gezonde vetten en slimme aanvullingen om me fit te voelen. Geloof me, ik eet ook wel eens een pizza of boterham mee, maar het is niet meer de standaard bij elke maaltijd. En het bevalt mij goed.

Zacht werken

Ook pas ik zoveel mogelijk de beginselen van zacht werken toe, zodat ik gedurende de dag creatief en fit blijf en ook ’s avonds nog energie en aandacht heb voor mijn gezin. Ik sta regelmatig stil bij mijn lichaam (bodyscan) en soms mediteer ik (ook hier kan ik me nog verder in ontwikkelen). Ik maak ommetjes met de app (zo’n competitie helpt mij toch) en ik heb sinds dit jaar een Fitbit die me dagelijks stuwt naar die 10.000 stappen (lukt niet altijd hoor).

Maar ik maak ook ruimte voor verdriet vanwege het overlijden van mijn vader afgelopen december. Dat vind ik niet altijd makkelijk. Ik heb gemerkt dat door zijn dood de verhoudingen in mijn gezin van herkomst verschoven zijn. Welke plek neem ik nu in en waarom raken sommige dingen mij zo? Dit najaar stap ik in een training over familieopstellingen, omdat ik voel dat ik daarin iets te onderzoeken heb. Dit biedt ook vast weer mooi materiaal voor mijn coachingpraktijk.

Financiële rust

De basis op orde betekent ook financiële rust. Daarbij helpt het dat mijn man een vaste baan heeft en een steady inkomen. Maar ik bouw ook zelf een buffer op. Want als ondernemer komt er niet altijd evenveel binnen. De beginselen van Profit First helpen mij goed daarbij: het klassieke verhaal van een potje voor de belastingen, eentje voor de kosten, eentje voor mijn salaris en een potje voor de winst. Bovendien zet ik geld opzij, “uit het zicht” voor als het een keer tegenvalt of je wilt een grotere investering doen. Dit systeem is een echte aanrader!

Ik prijs me gelukkig met een fijne relatie en gezonde kinderen, die zich op hun eigen wijze ontwikkelen. En mij ook dwingen om naar mezelf te kijken of hoe ik op zaken reageer.

Dit waren de lessen die ik met je wilde delen.

Ik voel me dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen en mooie mensen die ik heb ontmoet. Mijn creativiteit die ik mede dankzij mijn oude werkgever PBLQ heb herontdekt en kan toepassen in mijn huidige werk. De nieuwe vaardigheden die ik heb ontwikkeld en support die ik heb gehad van collega’s, vrienden en familie. En mijn veilige thuisbasis natuurlijk.

En nu ik toch je aandacht heb: in mijn agenda is weer ruimte voor een mooie interim-management opdracht. Ik ben niet in een “hokje” te plaatsen, zoals ik eerder in mijn blog al vertelde. Mijn profiel:

Werkzaam als teamcoach, interim- en projectmanager in met name het publieke domein (sociaal, onderwijs en HRM-domein). Mijn expertise zit op organisatieverandering (gedrag, cultuur en structuur), persoonlijke effectiviteit en smart werken, leren en ontwikkelen, arbeidsverhoudingen en arbeidsmarkt, mobiliteit, bedrijfsvoering en (interne) dienstverlening.

Neem vooral contact op als je een idee hebt. Ik hou me aanbevolen! Op mijn site en mijn LinkedIn profiel vind je natuurlijk meer info.

Het cadeau

En dan natuurlijk het cadeau vanwege 6 jaar ondernemerschap! Dat is gratis toegang tot het thema “Vertrouwen en kwetsbaarheid” in de online pilot-training Verbind met elkaar. Daarmee kun jij zelf – als manager, projectmanager of teamlid- aan de slag om de verbinding te versterken in jouw team.

Wat zit erin?

 1. Een video, waarin ik meer vertel over de rol van vertrouwen en kwetsbaarheid in teams. Als bronnen heb ik gebruik gemaakt van Lencioni en Stephen Covey;
 2. De powerpoint die bij de video hoort;
 3. Een document met ideeën om te werken aan vertrouwen in je team;
 4. Een link naar de Tedtalk met Brené Brown.

Het enige dat ik vraag van je is je naam en je email-adres. Via onderstaande link krijg je toegang tot dit thema.

Bonus: een challenge

Dit vind ik ook spannend. Ik zou graag een challenge doen (online via Zoom) met een leuke groep mensen over kwetsbaarheid. Ondernemers, managers, niet-managers, adviseurs, beleidsmakers, trainers, coaches, maakt niet uit. Waarbij je een korte periode oefent met bijvoorbeeld de hulpvraag, het uiten van een emotie of wat het ook voor jou zou kunnen zijn.

Maar je moet het wel veilig kunnen doen. En hier zit een rare paradox, want het uiten van je kwetsbaarheid is sowieso onveilig. Ons brein laat ons liever dingen doen die niet nieuw zijn en waar geen risico van mislukking en schaamte in zit.

Hoe kan ik dit toch veilig maken voor jou? Ik weet ook niet precies hoe ik dit in het vat ga gieten. Maar misschien is dat ook wel het leuke: samen de challenge aangaan van het tonen van onze kwetsbaarheid. Misschien ga ik Brené Brown eerst even om advies vragen :-).

Ik broed er nog even op. Reacties welkom. Tot die tijd, veel plezier met het materiaal!

Met verbindende groet,

Jacquelijn

4 antwoorden
 1. Ilona Alders
  Ilona Alders zegt:

  Hoi Jacquelijn,
  Gefeliciteerd met je 6 jaar!
  Wat is het ondernemerschap toch leuk.
  Fantastisch om over je lessen, het proces en je plannen voor de toekomst te lezen.
  Blij dat ik daar ook een stukje van meemaak in het kader van samen kom je verder.

  Groetjes Ilona
  Zaak van Groei-‘collega’ en Accountability-maatje.

  Beantwoorden
  • Jacquelijn Baerwaldt
   Jacquelijn Baerwaldt zegt:

   Hey Ilona,
   Dank voor je reactie! Ik ben ook blij met onze wekelijkse inspiratie- en support-momenten.
   Ik weet niet of ik zo weer op jou kan reageren, haha, ook mijn eigen website heeft nog wel eens geheimen voor me ;-). Ik spreek je sowieso. Ciao!
   Jacquelijn

   Beantwoorden
 2. Linda
  Linda zegt:

  Hoi Jacquelijn,
  wat inspirerend om te lezen hoe je je loopbaan vormgeeft en zelf daar de regie in neemt. Daar heb ik veel bewondering voor. Het thema kwetsbaarheid als kracht inzetten, is iets waar ik ook voortdurend aan werk en stappen in zet. Mezelf wel toestaan om geraakt te worden en tegelijkertijd wel in mijn kracht blijven. Ik vind het een prachtig thema en denk er graag over mee.
  Groetjes, Linda

  Beantwoorden
  • Jacquelijn Baerwaldt
   Jacquelijn Baerwaldt zegt:

   Hey Linda,

   Wat leuk om je reactie te lezen en ook dat je zelf ook bewust bent van het thema kracht en kwetsbaarheid in je werk. Als ik ermee aan de slag ga, betrek ik je zeker!
   Groetjes,
   Jacquelijn

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.