Bas wordt gek van de grote schakeltruc

Van het een naar het ander

Bas ploft op zijn flex-stoel en roept het uit: “Ik word gek van die mail!”. Theatraal gooit hij zijn handen in de lucht. Hij heeft net een energievretend MT-overleg achter de rug en moet zo weer door naar een bila met Hanneke. En hij moet dat verslag nog uitwerken van het functioneringsgesprek gister. Ondertussen stroomt zijn mailbox over. Hij voelt zich opgejaagd in de kantoortuin met al die mensen om zich heen. Op de automatische piloot begint hij ongericht door zijn mail te scrollen. “Pling!” hoort hij en hij pakt zijn Iphone. Hij leest een appje dat binnenkomt over een borrel na het werk. Ongemerkt swipet hij naar de newsfeed en nieuwsgierig opent hij een filmpje over een in Rusland verdwaalde ijsbeer. En dan ineens ziet hij de tijd. “Shit!” denkt hij, hij is al bijna te laat voor de bila met Hanneke.

Schakelen maakt ons ziek

Twaalf jaar geleden verlegden we op het werk elke 3 minuten onze aandacht. Nu doen we dat elke 45 seconden en dat de hele dag door. De gemiddelde persoon checkt zijn email 74 keer per dag en schakelen tussen taken op de computer doet hij 566 (!) keer per dag (bron: Tedtalk Manoush Zomodori). Ik ben ervan overtuigd dat dit constante schakelen ons ziek maakt. Het kost ons in ieder geval bakken met energie en concentratie. Waardoor we ons na een werkdag uitgeput en gestrest voelen. En ook het gevoel hebben dat we geleefd worden, niet productief zijn geweest of niet de dingen hebben gedaan die belangrijk zijn.

De waarde van jouw aandacht

Gelukkig kun jij dit zelf veranderen! En als je dat op de juiste manier doet, gaat het vanzelf. De kern is dat je begrijpt dat jouw aandacht van grote waarde is. Niet alleen voor jou en voor je werk, maar ook voor tech-bedrijven als Google, Microsoft en LinkedIn. Al hun tools zijn erop gericht jouw aandacht te vatten, zoals Bas wordt getriggerd door een appje en de verdwaalde ijsbeer. Gelukkig kun jij jouw aandacht terugpakken door een paar dingen iets handiger te organiseren voor jezelf. Ik geef je 5 tips om vandaag al een begin te maken:

  • Doe de dingen één voor één. Dat klinkt supereenvoudig, maar dat is het niet. Het is daarentegen wel supereffectief! Ga het eens een week proberen, reflecteer twee keer per dag en noteer je ervaringen in een schriftje. Dan zul je zien dat je hier echt veel meer focus mee bereikt! Dat lees je ook onderaan deze blog in de woorden van Eric, een klant van mij.
  • Geef met een afwezigheidsmelder aan dat je niet meer de hele dag door je mail checkt, en dat als het spoed heeft, ze je kunnen bellen.
  • Wees zuinig op je heldere ochtend-energie. Begin de dag met wat het belangrijkste is of begin met die klus waar je al een tijdje tegenop ziet. Check je email pas aan het einde van de ochtend en later op de middag nog een keer (en zet de email-notificaties uit).
  • Maak je Smartphone prikkelarm. Schakel meldingen uit van Whatsapp (je kunt ook alleen de groepsmeldingen uitschakelen), haal infinity-apps eraf (dat is echt een verademing!), schakel alle push-meldingen uit en verwijder de mailaccounts van je Iphone of in ieder geval de badges (die rode stipjes die je erop wijzen dat er een nieuw bericht is).
  • Als dit allemaal niet meteen lukt, of je valt terug in check-gedrag, wees dan aardig voor jezelf. Het wennen aan een meer gefocust, rustiger werkpatroon heeft gewoon tijd nodig.

Meer tijd voor jouw doelen en dromen

Sommige tips zijn misschien even spannend, in dat geval adviseer ik je het een week te proberen. Als je bijvoorbeeld Facebook van je telefoon verwijdert, kun je hem op je tablet laten staan en kijk je er op een door jouw gekozen moment naar. En als je Facebook echt een keer mist, zet je hem tijdelijk terug. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen hoeveel meer ruimte en tijd je creëert voor jouw doelen en dromen. En dat wil jij toch ook?

Zet die eerste stap

Kortom, het is tijd is dat je jouw aandacht weer terugpakt voor zaken die voor jou belangrijk zijn. En stopt met die ellendige schakeltrucs de hele dag. Gelukkig kun je dat gewoon zelf doen. Zet vandaag met de tips vlot een eerste stap en merk wat er gebeurt.

Ervaar jij ook onrust tijdens het werk en wil je hulp hierbij? Of stuur je een team aan en zoek je een manier om met elkaar beter met de workload om te gaan? Ik help je graag. In een gratis telefonisch gesprek van 30 minuten onderzoeken we samen wat jou gaat helpen. Je mag me mailen of bellen: jacquelijn@versnelmetelkaar.nl of 06-24647535.

Over mij

Mijn naam is Jacquelijn Baerwaldt en ik ben deskundig opgeleid in Zacht Werken®. Hierdoor weet ik wat jij en/of je team nodig hebben om vanuit rust te werken. Daardoor neemt de productiviteit toe, het plezier in het werk keert terug en het gedoe en verzuim neemt af.

In 2015 heb ik mijn eigen bedrijf opgezet waarin ik managers en projectleiders begeleid die vastlopen met hun team. Als (interim-)manager heb ik vele jaren ervaring met het begeleiden van diverse teams met hun eigen uitdagingen. Ik help nu ook managers en medewerkers die last hebben van de werkdruk en graag het tij willen keren.

Eric (niet zijn echte naam) zegt: “Normaliter zat ik te piekeren en te worstelen over hoe ik alles ging bolwerken. Gevolg was dat mijn (hersen-)capaciteit en energie voornamelijk daar heen ging. Ik vluchtte dan in emails beantwoorden, niets zeggende planningen maken en werkte daardoor niet aan kerntaken. Ik zag zelfs op tegen bepaalde taken. Deze week had ik me voorgenomen om de één-voor-één regel toe te passen door echt focus te hebben voor één taak. Gevolg is dat er veel minder energie gaat naar alle afleidingen/verslavingen en meer naar het werk. Mijn leidinggevende complimenteerde me zelfs met hoeveel werk ik had verzet in die paar dagen “super focus”. Daarnaast heb ik zelfs een beetje energie over als ik thuis kom….dat was lang geleden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *