Hoe bouw je aan vertrouwen in je team?

Het komt te voet en het gaat te paard. Die ken je vast. Hij gaat meestal over vertrouwen.

En ik herken ‘m. Ik heb hem ook aan den lijve ondervonden. In sommige teams is het historisch gezien bijna onmogelijk om het vertrouwen terug te winnen. Maar dat is geen reden om het bijltje er dan maar bij neer te gooien. Want als jij aandacht gaat besteden aan het opbouwen van vertrouwen dan ga je daar zeker winst mee boeken. Zonder vertrouwen is er immers überhaupt geen basis om prettig samen te werken. Veel keus heb je dus niet.

Maar hoe doe je dat? Ik geef je 6 ideeën:

1) Neem er de tijd voor.

Echt. Als je niet af en toe fatsoenlijk stilstaat met elkaar bij wat goed gaat en wat niet, bouw je niet wezenlijk aan de verbinding en het vertrouwen. Dan ben je gewoon hard aan het werk en bezig met de waan van de dag. Dat gaat meestal vanzelf wel goed, maar weet dat je dan blijft krijgen wat je altijd kreeg (lees: gedoe, ja zeggen-nee doen, conflictjes, brandjes, ontevredenheid, medewerkers voelen zich niet gehoord en ga zo door).

2) Deel zaken uit je persoonlijke leven.

Het klinkt triviaal, maar dit aspect is voor ons als sociale wezens cruciaal! Omdat je elkaar dan sneller begrijpt, meer verbinding voelt, je collega makkelijker opzoekt en meer begrip opbrengt als het een keer lastig is in de samenwerking. Werk wordt er ook gewoon leuker van 😊.

3) Stel je kwetsbaar op

Ben jij manager of projectleider, of heb jij een informele leidersrol? Stap af van het idee dat jij de wijsheid in pacht hebt. Deel je twijfel, stel je kwetsbaar op, vraag om hulp. Als jij daarin het voortouw neemt dan heeft dat een enorme positieve invloed op het onderlinge vertrouwen in je team.

4) Spreek collega’s aan

En schend het vertrouwen niet! Want dan komt het paard weer om de hoek kijken. In geval van schending, spreek elkaar aan. Laat weten dat dat gedrag niet bijdraagt aan de opbouw van het vertrouwen. Zoals lauwe grappen nadat iemand iets kwetsbaars heeft gedeeld of het niet nakomen van afspraken. Ja, het is een open deur, maar toch stoten veel mensen op de werkvloer hun neus tegen deze deur.

5) Maak werkafspraken

Voor startende teams is het noodzaak: maak goede werkafspraken met elkaar en evalueer die. Zoals: hoe overleggen we, wat zijn onze uitgangspunten bij online/hybride overleg en hoe nemen we besluiten? Alle zaken die jullie belangrijk vinden, kun je adresseren. Trouwens, ook voor teams met ingesleten patronen werkt dit verfrissend!

6) Geef het de tijd

Je kunt het niet in een middag regelen. Het groeit ‘in het ondertussen’.

Onlangs hebben we deze stappen weer in praktijk gebracht met een groot startend projectteam van wel 7 verschillende organisaties. Zij staan aan het begin van een flinke opgave en hiermee creëerden zij een vruchtbare bodem voor een goede alignment. Samen met mijn collega Ingrid Donders van ConnectINteams ging het team aan de slag met speelse kennismakingsopdrachten, kleine stukjes theorie, het voeren van de dialoog en natuurlijk het maken van goede werkafspraken (in de vorm van een “code of conduct”).

Wij werken graag met de pyramide van Lencioni in onze teamtrajecten, hij zet vertrouwen ook neer als de basis van teamwerk. Maar ook Stephen Covey heeft een mooie theorie hierover.

Wil jij hier meer van weten? Stuur me gerust een berichtje: [email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *