Werk jij ook te hard?

Vijf tips voor hoe het anders kan.

Achter de feiten

Esther wrijft in haar ogen en tuurt naar het scherm. Ze ziet tot haar schrik dat het al 18:00 uur is geweest. Ze baalt dat ze weer niet aan het jaarverslag is toegekomen en voor haar gevoel alleen maar achter de feiten is aangehold vandaag. Ze besluit nog wat mails te doen, dan houdt ze misschien een beter gevoel aan de dag over en geeft ze het goede voorbeeld aan haar team.

Urgent voor anderen

We weten dat een mens niet de hele dag door productief is. De concentratie verslapt geregeld gedurende de dag en juist op die momenten laat je je aandacht wegkapen door zaken die belangrijk lijken maar dat niet zijn. Ze zijn vaak wel urgent voor anderen: ingelaste overleggen, hulpverzoekjes of sociale media berichten. En zo eindig je de dag met het gevoel dat je te weinig hebt gedaan. Herken je dit bij jezelf of in je team?

Je bent niet alleen

Er zijn veel hardwerkende managers zoals Esther. Die de hele dag in overleg zitten en tussendoor achter hun PC duiken om mails “weg te werken”. In het ergste geval lukt ze dat pas ’s avonds laat. Gedurende de dag schreeuwt van alles om hun aandacht, en krijgt het die vervolgens ook. Met deze werkwijze denken ze de juiste werkhouding uit te stralen. Maar zijn het wel de dingen die er echt toe doen? En welk voorbeeld geef je hiermee?

Stress

In mijn ogen doen deze managers juist het tegenovergestelde van wat ze beogen. Ze komen namelijk niet op een ontspannen manier toe aan de belangrijke dingen én ze laten gedrag zien dat alleen maar meer stress geeft. In kantooromgevingen met een hoog werktempo en dito werkdruk is dit funest voor de energie. Het leidt tot verzuim (zichtbare afwezigheid) en improductiviteit (onzichtbare afwezigheid). Deze werkwijze is in ieder geval niet de manier om je team gezond te houden en aan je te binden. En evenmin om als manager zelf overeind te blijven en met plezier je werk te doen.

Het hoeft niet zo te zijn

Misschien denk je dat hard werken erbij hoort. Je hebt ongelijk. Het kan anders en jij kunt dat ook. Ik durf te stellen dat het jou, je team en de organisatie ten goede komt als jij mínder hard werkt. En dat ook voorleeft. Zodat je voortaan op tijd naar huis gaat met het gevoel dat je de goede dingen hebt gedaan. Zodat er in het team weer plezier ontstaat en ruimte voor eigen oplossingen. Zacht werken noem ik dat. Hoe je dat doet?

Ik geef je vijf tips:

  • Ga weg van je werkplek als je merkt dat je je laat afleiden door Whatsapp of “infinity-apps” zoals de newsfeed of Facebook. Loop een rondje of drink met aandacht een glas water.
  • Plan wekelijks twee dagdelen makers-tijd in, zodat jij ruimte maakt voor reflectie op je team of het jaarverslag.
  • Werk minimaal één dag in de week thuis. Je team lost zelf ook problemen op en jij kunt een dag rustig werken aan je grotere klussen.
  • Verander de instellingen van je mailbox, tablet en smartphone zodat jij weer de regie hebt over het moment en de duur van het checken.
  • Lees je mail aan het einde van de ochtend voor het eerst en check nog één keer aan het einde van de werkdag. Laat mensen dit weten. Als het echt dringend is, kunnen ze bellen.

Zacht werken

Kortom, hebben jij en je team last van de hoge werkdruk en de continue turbostand? Geef het goede voorbeeld en ga zacht werken. Dan zul je zien dat je als vanzelf meer werk verzet vanuit rust. En dat je betere keuzes maakt in hoe je met je tijd omgaat. Dat je frisser je werk doet, met meer aandacht. En je neemt je team daarin mee door ze te laten zien hoe jij dat doet.

Ik kan me voorstellen dat je hier hulp bij nodig hebt. Ik help je graag! Op mijn site vind je uiteraard meer informatie over de mogelijkheden. Je mag me ook mailen of bellen voor een informatief gesprek: [email protected] of 06-24647535. Samen onderzoeken we wat voor jou een passende aanpak is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *