Hoe ontspan jij? Een mini-blog over het belang van bijtanken.

Hoe ontspan jij? 

Tijdens het coachingsgesprek in het bos stel ik Emma deze vraag. Daar moet ze over nadenken. Dan zegt ze: “Gewoon, ‘s avonds met een serie op de bank. Nadat de kinderen goed en wel op bed liggen natuurlijk. Soms blijf ik zappen en heb ik ook nog de tablet erbij voor mail en social-media. Of ik ga sporten, maar daar heb ik vaak de puf niet meer voor.” “En in het weekend?” vraag ik. Ze kijkt somber. Emma vindt het heerlijk om uitgebreid te koken voor familie bijvoorbeeld. En lange wandelingen te maken. Maar dat komt er vaak niet van, omdat het weekend als vanzelf volloopt met andere dingen, zoals sociale verplichtingen. Terwijl ze eigenlijk alleen maar rust wil. Dat maakt haar vaak moedeloos.

Stoepranden

Ik vraag haar wat ze kind graag deed, in de tijd dat tijd niet leek te bestaan en de dagen eindeloos waren. Ze begint te stralen en komt los. “Hutten bouwen in het bos”, zegt Emma. “En balletje trap op straat. Stoepranden en knikkeren, tot mijn vingers er van de kou bijna afvielen. En tekenen, eindeloos tekenen!”. Ze moet erom lachen, van de gedachte dat dat toen gewoon nog kon.

Herkenbaar? 

Herken jij het verhaal van Emma? Dat je zoveel dingen wilt doen, maar er gewoon de energie niet voor hebt? En ook de fantasie niet meer hebt om ’s avonds iets anders te doen dan de TV aan te zetten of je tablet erbij te pakken?  Terwijl het echt wel anders kan!

Het ontspan-kwadrant

Ik nodig Emma voor de volgende keer uit het “ontspan-kwadrant” in te vullen. Daarmee krijgt je meer inzicht in hoe je ontspant en of je daar misschien wat mee kan spelen of variëren. Het doel is erachter te komen hoe je jouw eigen accu weer oplaadt. Want af en toe een deadline halen en hard werken is helemaal niet slecht voor je, als je maar weer bijtankt! En daar wringt vaak de schoen. Het loont de moeite te onderzoeken waar je écht van oplaadt, waar je blijer van wordt. Is dat inderdaad de bank en de TV? Of is dat toch die avondwandeling? Hier kun je zoveel in ontdekken en dat is superleuk om mee aan de slag te gaan.

Wil jij ook een eerste stap zetten en onderzoeken hoe je ontspant met het “ontspan-kwadrant”? Stuur me een mailtje dan komt hij naar je toe (en binnenkort is hij te downloaden van mijn site): jacquelijn@versnelmetelkaar.nl. Ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *