Oorverdovend

Marloes staart naar haar beeldscherm met hoofden en zwarte vlakken en voelt zich belabberd. Hoezo zegt niemand iets? Voor de 2e keer -hoorbaar geïrriteerd- vraagt ze: “Wie gaat dit punt oppakken?”. Een oorverdovende stilte volgt. Ze gaat die stilte echt niet doorbreken! Maar ze is de wanhoop nabij. Waarom doet niemand zijn mond open? De usual suspects en Marloes zelf doen al méér dan genoeg. Moet ze echt mensen aanwijzen? Het lijken wel kleine kinderen!

Online afhaken

We weten inmiddels dat je online makkelijker afhaakt en minder snel betrokken bent bij het overleg. Als je daarnaast zo goed als alle dagen thuiswerkt, verdwijnt al snel het gevoel van verbinding met je collega’s. Je verliest het gevoel van ergens bij horen. En: van veel online werken worden mensen sneller moe en geïrriteerd. Dat geldt ook voor jou als manager.

Grijp de crisis aan! 

Dat hoeft echt niet zo te blijven. Want ook online zijn er legio mogelijkheden om de betrokkenheid met elkaar te blijven voelen. Ga in ieder geval niet wachten tot Corona voorbij is en jullie allemaal weer op kantoor mogen werken zoals voorheen. Het is überhaupt de vraag of dat gebeurt. Dus grijp die kans om het nu anders te doen. Sterker nog: grijp de crisis aan om het blijvend beter en leuker te maken! Zodat jij je als manager niet langer alleen voelt staan op momenten. Om te zorgen dat iederéén zijn verantwoordelijkheid neemt tijdens het overleg (en daarbuiten). Dat je team de afspraken nakomt en elkaar om hulp vraagt. Daar krijgt uiteindelijk iedereen meer energie van!

Vijf tips

Hierbij vijf tips om te zorgen dat je online overleg weer leuk en effectief wordt voor jou én je team, ook als het bij jou nog niet zo erg is als bij Marloes:

  • Na het welkom start je met een leuke vraag waarover je team direct in tweetallen in de break-out in gesprek gaat. Heel even, 3 tot 5 minuten. Bijvoorbeeld waar je trots op bent deze week of waar je blij van werd. Je zult merken hoe dit direct de energie verhoogt en je met elkaar de positieve toon zet.
  • Rouleer het voorzitterschap! Als dat niet met iedereen lukt, kijk dan in je team naar mensen met ontwikkel-vragen die willen oefenen hiermee. Een klassieke win-win: jij komt uitgerust uit het overleg en je collega ontwikkelt nieuwe vaardigheden.
  • Benoem tijdens het overleg meer dan anders waarom jullie een team zijn, voor wie jullie werken, welk probleem jullie oplossen. Wat zijn de organisatiedoelen, wie is de klant, het product, de dienst? Nog krachtiger is het om een beeld (foto of tekening) erbij te gebruiken.
  • Investeer in online vergadervaardigheden van je team, zodat je verantwoordelijkheden kunt delen. Laat anderen bijvoorbeeld de break-outs klaarzetten, mensen unmuten en belangrijke vragen direct in de chat zetten.
  • Doe regelmatig een body-scan, om te zorgen dat jij met je hele lijf online aanwezig bent. En niet een pratend hoofd wordt, want met alleen je hoofd kun je niet alle informatie ontvangen die wordt gedeeld. Mocht je dat nog steeds proberen, dan kan het wel eens de reden zijn van jouw vermoeidheid.

Duwtje in de rug

Je zult merken dat als je hiermee gaat oefenen, je in de slipstream ook andere positieve effecten ervaart. Pik er één of twee tips uit, die bij jou passen, en oefen ermee. Wil je zelf ervaren hoe je dit in praktijk brengt? Doe dan mee met de online reflectie-connectie, gratis voor nieuwsbriefabonnees. Het is een interactieve workshop van een uur. Je gaat aan de slag met simpele technieken uit de teamcoaching en online samenwerking, zodat je weer met elkaar op een positieve manier de verbinding vindt. Met aandacht, humor en lucht. Voor meer informatie en aanmelden: http://versnelmetelkaar.nl/reflectie-connectie/

Heb je een andere vraag rond de samenwerking en energie in jouw team? Ik help je graag. In een gratis telefonisch gesprek van 30 minuten onderzoeken we samen wat jou kan helpen. Op mijn site www.versnelmetelkaar.nl vind je meer informatie, je mag me ook mailen of bellen: jacquelijn@versnelmetelkaar.nl of 06-24647535.

Over mij

Mijn naam is Jacquelijn Baerwaldt en ik ben een ervaren manager en teamcoach. Ook ben ik gecertificeerd Zacht Werken® coach. In 2015 heb ik mijn eigen bedrijf opgezet waarin ik managers en projectleiders begeleid die vastlopen met hun team. Als (interim-)manager heb ik vele jaren ervaring met het begeleiden van diverse teams met hun eigen uitdagingen. Ik combineer mijn kennis en ervaring met teams en zacht werken om jou te helpen met je team weer in de positieve flow te komen. Dat jij vanzelfsprekend je plek pakt en jouw team als vanzelf, samen met jou, de resultaten boekt die nodig zijn. Jullie houden energie over, de productiviteit neemt toe en het gedoe is niet meer leidend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.