Hoe kom jij van jouw klachten af?

Een mooi december-thema: vergeving. Maar eigenlijk year-round onwijs belangrijk. Want als je dat niet doet, is de kans groot dat je rondloopt met allemaal onverwerkte “shit” (vergeef me mijn taalgebruik ;-)). Dus pak jouw leiderschap en lees verder als jij jouw mentale en fysieke gezondheid serieus neemt.

Hoe vergeef ik die ellendeling?   

Zo in de laatste maand van het jaar is het interessant om terug te blikken. Waar ben ik trots op? Wat heb ik geleerd? En waar zit ik misschien nog met wrok, irritatie of boosheid naar iemand die mij pijn heeft gedaan?

“Het is jouw schuld!”

Kun jij de ander vergeven voor de narigheid die hij of zij heeft veroorzaakt? De woorden die zijn gezegd? Het gedoe waar jij doorheen moest omdat de ander iets deed of naliet?

In de praktijk valt het ons niet altijd makkelijk. We blijven boos. Naar ouders, exen, collega’s, noem maar op. En die boosheid onderdrukken we vaak. Sommige mensen worden letterlijk ziek van het blijven voeden van hun frustratie of boosheid. En misschien leg jij niet direct het verband tussen jouw opgekropte boosheid en je hoofdpijn, maar ze hebben alles met elkaar te maken.

Blijf jij een slaaf?

Is dat wat jij wilt? Ergens begrijp je zelf ook dat als jij vrij en gezond wilt leven, dat niet de weg is.

Inspiratie vond ik in een boeiend interview, waar ik een stukje uit citeer. Als je dit verhaal leest, kijk je er met een hele nieuwe blik naar!

‘Heel belangrijk om te weten, is dat vergeving niet is bedoeld voor de mensen die de slechte dingen hebben gedaan. Vergeving is voor jou, als slachtoffer. Als ik niet kan vergeven, blijf ik een slaaf van degene die mij heeft vernederd. Vergeving is vrijheid. Ik hoef niet meer aan slechte dingen te denken, ik heb een plek in mijn hoofd vrijgemaakt, ik heb mijn haat gedelete, weggegooid. Ik houd van dit gezegde: “Wanneer je niet vergeeft denk je dat de ander gaat sterven, terwijl jij het zelf bent die het gif drinkt”.’

Dit is wat Mohamed Ould Slahi zegt in een interview in het tijdschrift Wordt Vervolgd, van Amnesty International. Slahi zat veertien jaar in Guantánamo Bay, vanaf 2002. Zonder aanklacht, zonder proces. In Guantánamo wordt hij onderworpen aan een martelregime.

Zijn wapen is ook jouw wapen

Genoeg reden zou je zeggen om flink uit te halen naar zijn bewakers en ondervragers. Wat hij deed was echter vele malen krachtiger.

Hij vergeeft. ‘Dat is het enige wat ik kan, ik ben niet van de politie, ik ben geen overheid. Dat is mijn enige wapen.’

Wat kunnen wij leren van iemand die zo zwaar te lijden heeft gehad? Als hij het kan, kan jij het ook! Het proces naar jouw persoonlijk leiderschap en bevrijding van je klacht in 4 stappen.

Een leidraad:  

Stap 1

Stel jezelf de vraag of je werkelijk de rest van je leven deze negatieve gevoelens en gedachten (bewust of onbewust) wilt blijven koesteren. Met alle gevolgen van dien. In plaats van het voeden van je boosheid, doe jij iets anders.

Je komt namelijk tot het inzicht dat je ook zou kunnen vergeven. Dat is misschien nu nog niet gebeurd, maar je beseft wel dat het beter is voor je eigen mentale en fysieke gezondheid. En dat is al een enorme stap! Je maakt hierin dus bewust een keuze. Misschien wel geïnspireerd door het verhaal van Mohamed Slahi.

Stap 2

Ga de pijn doorleven. In deze fase ga je de pijn van het gebeurde doorleven. Hè bah, denk je misschien. Daar heb ik dus echt geen zin in. Maar ik garandeer je: dit is de enige manier om jezelf te bevrijden van jouw mentale en fysieke klachten. Bijvoorbeeld je hoofdpijn maar het kan net zo goed jouw korte lontje zijn omdat je met onderdrukte emoties (woede) rondloopt.

Dus: ga naar de pijn toe. Ja dat is uitdagend, wij mensen vermijden pijn. Zo zijn we geconditioneerd. Je hoofd probeert je daar dus automatisch weg te houden. Observeer dat, en ga weer terug naar de pijn. En blijf daar. Voor de goede orde: dit is lichaamswerk. Praten erover kan handig zijn als ingang maar daarna is het zaak te voelen en daarbij te blijven. En weet: hoe minder verzet jij hierbij toont of voelt, hoe makkelijker dit is. Laat je hierin begeleiden door een professional als dat nodig is.

Als het jou helpt, kun je de persoon visualiseren die jou de pijn heeft aangedaan. En spreek je hardop tegen diegene uit hoeveel pijn jij hebt geleden. Lucht letterlijk je hart. Wees daar uitgebreid in, je hebt nu deze kans gecreëerd in jouw visualisatie.

Stap 3

Omarm jouw pijn. Eerst doorleven en nu ook nog omarmen? Sorry, echt doorsnee ga ik het niet maken. Maar dit is écht wat je mag gaan doen. Let op: dat betekent niet dat je het gebeurde goedkeurt. Het betekent evenmin dat je vindt dat jij het verdiend hebt. Het betekent wel dat je beseft dat dit jóuw pijn is. Waar jij dus ook invloed op hebt!

Hier maak je jezelf los van die ander, je bent geen slachtoffer meer en daar zit jouw power. Slahi zegt: “Als ik niet kan vergeven, blijf ik een slaaf van degene die mij heeft vernederd”. Snap je hem? Hij noemt vergeving niet voor niets zijn wapen. Je beseft dat pijn nou eenmaal onderdeel is van het leven. En je begrijpt dat je deze pijn niet hoeft door te geven aan anderen. Hoe krachtig is het dat jij zelf aan het roer staat van hoe jij hiermee omgaat?

Stap 4

Nu ben je aan het helen. Je ervaart dat vergeven je vrij maakt. Zoals Slahi zegt: “Vergeving is vrijheid”. Het is een opluchting om de wrok los te laten. Want dat is de paradox van het vergeven: je vergeeft een ander, en geeft jezelf vrijheid. Je hebt er zelf dus het meest profijt van. En natuurlijk de mensen om jou heen, die ook die lichtheid bij jou gaan ervaren.

Nou zul je denken dat het anders is bij iemand die gemarteld is. Dat is niet het geval. De uitgangspunten van deze stappen gelden óók voor “kleiner” leed. Als je leed al zou kunnen rangschikken.

Nog één ding: wil je er wel écht vanaf?

Vooraf moet je weten: het is een proces. En dat heeft tijd nodig. Aandacht. Het gaat niet vanzelf. Zeker niet als jij gewend bent om jouw pijn te negeren. Maar het mooie is: je hebt die ander niet nodig. Jij bent de sleutel. Er is wel één belangrijke voorwaarde. Je moet de bereidheid hebben om het achter je te laten. Dat laatste is belangrijk omdat het blijven hangen in pijn jou onbewust soms ook een voordeel kan geven. Dat noemen we selectieve ziektewinst. Dit vraagt persoonlijk leiderschap van jou. Eerlijkheid naar jezelf. En dat kan soms ook pijnlijk zijn.

Maar als je die bereidheid écht voelt, dan hoeft het helemaal niet zwaar of ingewikkeld te zijn.

Serieuze voordelen voor jouw gezondheid

Nog even over de gezondheidseffecten: uit allerlei onderzoek blijkt dat vergeving zorgt voor de vermindering van stress en daarmee is het gunstig voor hart en bloedvaten, het verlaagt je cortisolniveau en versterkt je immuunsysteem. Ook blijken mensen die onvoorwaardelijk vergeven – zonder verontschuldiging, wroeging of genoegdoening van de dader – langer te leven dan mensen die alleen kunnen vergeven als de daders sorry zeggen en boete doen. Bijzonder toch? En ook wel weer logisch.

De Body Mind Reset-methode

Vergeving en het doorleven van jouw pijn is ook onderdeel van de Body Mind Reset-methode, die ik toepas vanuit mijn opleiding (Happy Healing-academy van Vilna van Betten) en in mijn coachingspraktijk. Dat betekent dat we juist omarmen wat zich aandient, niet zwaar maar licht. Zonder angst voor wat zich in jou bevindt, maar open en nieuwsgierig.

Interesse?

Omdat ik graag nog meer meters maak, heb ik nu een leuk aanbod. Als jij ergens tegenaan loopt of last heb van fysieke en/of mentale klachten, stuur me een berichtje of een mail. Voor mijn opleiding zoek ik een beperkt aantal mensen om de Body Mind Reset methode toe te passen, tegen een fikse korting t.o.v. het standaardbedrag. Een individuele behandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur met een terugkomgesprek (telefonisch of online) na ongeveer 3 weken. Weet dat dit jouw leven en persoonlijke ontwikkeling een enorme boost gaat geven.

Wat houdt deze methode in?

De methode is ontwikkeld door Vilna van Betten en erop gericht jou te bevrijden van emoties die je ooit, langer of korter geleden, hebt ervaren en niet hebt verwerkt. Hij doet een beroep op het zelfhelend vermogen van jouw lichaam. De aanpak maakt je bewust hiervan en je geeft jouw celgeheugen een reset. Daardoor gaat de energie weer stromen, je gaat weer vertrouwen op jouw lichaam en daarmee verdwijnen jouw klachten.

De methode is een effectieve mix van diverse werkende en helende geneeswijzen en technieken uit de energetische geneeskunde en de psychologie: NLP, EMDR, EFT, hypnose, systemisch werk, westerse geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde. Voor meer informatie kun je vanzelfsprekend bij mij terecht.

Ook voor teams?

Kan dit ook in teams worden toegepast en wat is dan het effect op teamdynamiek? Goede vraag! De methode is gericht op individuen maar kan natuurlijk ook toegepast worden bij medewerkers in jouw team of andere collega’s. Je kunt hiermee de samenwerking in jouw team echt verbeteren.

Triggers

We hebben namelijk allemaal onze triggers: dat wil zeggen dat we soms reageren op gedrag van een ander in het “nu”, met een reactie die voortkomt uit iets dat jij in het (verre) verleden hebt meegemaakt en als het ware ligt geprogrammeerd in jouw celgeheugen. Dat leidt dan tot een reactie die niet past bij hetgeen de ander werkelijk doet.

Je wordt bijvoorbeeld extreem boos of verdrietig, je klapt dicht, je voelt je gepasseerd, je loopt weg of vertoont ander ondermijnend gedrag. Herkenbaar? Dat is niet zo gek. Dit soort niet helpende interactie-patronen komen veel in teams én in organisaties voor.

Vertrouwen in je team

Als jij wilt bouwen aan vertrouwen in jouw team dan zul je moeten beginnen bij het fundament: bij jezelf, door als manager het goede voorbeeld te geven. En door met elkaar te zorgen voor mentaal en fysiek gezonde collega’s.

Dus wil jij hiermee aan de slag? Voorlopig geldt nog de korting ten opzichte van het reguliere tarief dus stuur me gerust een berichtje.

Photo by Lampos Aritonang on Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *