“ZEI JE NOU THEEMUTS?!” 

Micro-agressie

Micro-agressie. Had je hier wel eens van gehoord? Ik niet. Hij is wel direct duidelijk. Micro in de zin van klein. Het is maar een opmerkinkje. Grapje. In een bijzinnetje.

Maar het is in feite een denigrerende en discriminerende opmerking. Met een -soms onbewust- onderliggende boodschap: jij bent anders. Je hoort er niet helemaal bij. En dat kan gaan over leeftijd, sekse, religie, gezondheid, culturele achtergrond of wat dan ook.

Als dit maar lang genoeg duurt en niet wordt herkend of aangepakt, leidt het tot demotivatie en vertrek van medewerkers. Het heeft ook effect op de sfeer in een team. In vaktermen: de psychologische veiligheid is in het geding.

Gewoon tijdens een overleg

En ineens kwam deze casus in me op. We zaten in een overleg, ik was er als manager bij. Een oudere mannelijke deelnemer refereerde aan de daar aanwezige vrouwelijke studenten met de term “theemuts”. Ik had even tijd nodig om het tot me door te laten dringen, uit verbazing en ongeloof. Waarop ik hem -met de schrik nog in mijn ogen- vroeg: “Zei je nou theemuts?”

Iets beters kon ik op dat moment niet verzinnen. Maar het was voldoende. De man schrok van de aandacht die zijn “grapje” had gekregen.

In het bijgaande artikel worden vier micro-interventies gegeven om er iets aan te doen. Voor als het jou overkomt maar misschien nog meer voor omstanders die er vaak niet iets van zeggen (omdat je het niet herkent of er niet iets van durft te zeggen):

1)     Maak het onzichtbare zichtbaar. Als je de micro-agressie herkent, kan je bijvoorbeeld vragen om even te pauzeren om te bespreken wat er net gezegd is.

2)     Voed je collega’s op. Niet iedereen heeft in de gaten wat het effect is van zijn of haar taal en gedrag. Als jij wel aanvoelt dat er sprake is van een opmerking die discriminerend overkomt, wijs ze dan hierop, help ze en “promoot empathie”, zoals zo mooi wordt gezegd in het artikel.

3)     Ontwapen de micro-agressie op de werkvloer. Reageer op het moment zelf met een kort maar krachtig: “Auw!” Met één woord kun je soms veel bereiken!

4)     Zoek externe hulp en steun. Bijvoorbeeld door een vertrouwenspersoon in te schakelen.

In de link naar het uitgebreidere artikel van Karin Swiers in MT/Sprout vind je ook de wetenschappelijke publicatie hierover en een Belgisch onderzoek van Delia Mensitieri dat nog gaande is (waar je jouw eigen verhaal nog kwijt kunt).

https://lnkd.in/er8ce5Rg

Als jij je herkent in deze situatie en jouw team veiliger wilt maken, neem gerust contact met me op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *