Spuugzat

Heleen is het zat. Spuugzat. Ze kan de muren van haar “thuiskantoor” niet meer zién! Ze klaagt erover tegen haar man, die met allemaal goedbedoelde dooddoeners komt. Jaja, ze is opgelucht, want het land gaat weer open. Ja ja, ze mag (heel) af en toe naar kantoor.

Maar Heleen zit nog steeds bijna alle dagen thuis en ze wordt er doodmoe van. Ze ziet het ook aan de gezichten van haar team op het Teams-scherm. De agenda dicteert haar werkdag en die laat geen ruimte voor wat dan ook. Haar werkweek is volgeboekt, letterlijk van voor tot achter volgeplempt met acties en overleg.

Lekker op je kont

Ik spreek veel managers die hun werkdag zo beleven. Dat was al zo vóór de pandemie en dat is niet beter geworden met alle online mogelijkheden. Sterker, door de hoge mate van “efficiency” van het online werken kun je feitelijk de hele dag lekker op je kont blijven zitten.

Nog 20% over

Mijn stelling is dat het vele efficiënte werken ons allemaal nekt. Een hoge productiviteit en doelmatigheid zijn in onze maatschappij de norm, een groot goed. En toegegeven, een proces slim  inrichten bespaart tijd. En thuiswerken kan heel efficiënt zijn. Maar wij mensen werken niet als machines. En als we de bespaarde tijd weer uiterst adequaat invullen met andere “nuttige” werkzaamheden, dan raakt onze energie op.

En het punt is: we hebben geen energieklok die ‘s middags zegt: “U heeft nog maar 20% over voor vandaag, u kunt het beter iets rustiger aan doen of maak een wandeling”. Of: “U bent al vier dagen over uw energievoorraad heen gegaan, nu gaat uw systeem even uit.”

Ja soms voelen we ons moe of gespannen. Maar dan heb je nog een agenda af te werken en denk je: nog éven dit. Nog éven dat. Bovendien weet je eigenlijk niet beter. En dat gaat langzaam hoor. We kunnen ook best even vlammen en veel doen in weinig tijd. Maar niet structureel. En we worden er zeker niet gezonder, blijer en creatiever van.

Dus, als we altijd blijven sturen op “efficiency” dan verandert er niets. En zitten we straks in onze nieuwe hybride realiteit ook weer de hele werkdag te overleggen in deels overlappende thuiswerk- en kantoortuin regimes. En dat is geen basis voor een goed verbonden team.

Ga tijd verliezen!

Daarom een pleidooi om lekker tijd te gaan verliezen. Stuk te slaan. De tijd gewoon even kwijt te raken. Precies dat is wat jij nodig hebt om weer fit aan de start te staan. Creatiever te worden. Open te staan voor feedback. Je te ontwikkelen. Een leuke partner, ouder of buur te zijn.

Help! Hoor ik je denken. Daar heb ik geen tijd voor. Of: ik zou niet weten hoe? Maar het is niet complex. En ik help je op weg om een begin te maken met het verliezen van tijd en het heroveren van jouw energie. Het is vooral een kwestie kiezen en doen. Elke dag weer.

Vijf tips om energie te winnen:

#1 Plan niet te ambitieus: ervaring leert (ja dat zul jij ook herkennen) dat alles altijd meer tijd kost dan we inschatten. Dat ligt niet aan jou, dat is iets menselijks. En ik had al gezegd: wij zijn geen efficiënte machines. Dus hak iets op in kleine stukjes en plan één stukje in voor de dag. Zeker als manager waarin je een deel van de dag -terecht- beschikbaar bent voor mensen die “aankloppen”.

#2 Noteer elke dag (op een vast moment) wat je hebt gedaan of bereikt in positieve zin. De voortgang van iets, een leuk gesprek, iets een zetje gegeven in de goede richting, feedback gegeven. Onderzoek wijst uit dat dit veel meer motiveert dan kijken naar de agenda of de planning (zie ook de small wins van het Harvard progress principle).

#3 Sta dagelijks in ieder geval één keer stil bij hoe jij je voelt. Je loopt in gedachten even langs je lichaam en je neemt waar. Hoe voel jij je, emotioneel, mentaal, fysiek? Waar voel je spanning, welke informatie geeft dit jou? Zo werk je aan de vaardigheid om jouw eigen energie beter waar te nemen en daarmee iets te doen.

#4 Doe de dingen één voor één. Onze hersenen kunnen echt maar één ding tegelijk (goed) doen en  het geeft je instant focus. Laat je dus ook niet afleiden door social media of What’s app, blok daar eventueel tijd voor om die even door te lopen. Probeer dit eens een week, en je zult merken hoeveel meer voldoening en rust dit geeft.

#5 Tot slot, een open deur, maar zeg NEE. Ook tegen jouw manager. Tegen jouw collega. Tegen jouw mensen. Blok een dagdeel om die dingen te doen die echt belangrijk zijn maar nooit urgent. Blok een dagdeel mijmertijd of wandeltijd om dat managementboek te lezen of iets te doen dat JOU echt inspireert. Dit vereist lef, maar het gaat je veel brengen.

Keuzes maken

De efficiency-norm zal nog wel even bij ons blijven vrees ik. Maar jij kunt voor jezelf echt andere keuzes maken. Haal hier één tip uit waar je 30 dagen mee aan de slag gaat. Maar dan ook echt elke dag, en reflecteer erop. Dan zet je een echte stap naar leven en werken vanuit jouw energie in plaats van de klok. En ga je relaxed met je team op pad naar een gezonde hybride teamcultuur.

Duwtje in de rug (of stok achter de deur )

Kun je een duwtje in de rug gebruiken om hier echt mee aan de slag te gaan? In het online programma Verbind met elkaar zitten regelmatige momenten om in te stromen. Daarin leer je in een persoonlijk leiderschapstraject hoe jij de verbinding met jezelf én je team beter maakt. Dat doen we in een kleine groe, in een rustig ritme van live-online sessies met daarnaast materiaal over inhoudelijke thema’s in de online leeromgeving. De video’s en ander materiaal kun je in je eigen tijd bekijken en met de oefeningen en opdrachten ga jij vervolgens werkendeweg aan de slag. Voor meer informatie en om je aan te melden, bekijk de volgende link: https://versnelmetelkaar.nl/verbind-met-elkaar/.

Wat deelnemers zeggen:

“Het tempo en het kort-cyclische karakter van het programma is in mijn ogen een unique selling point.”

“Het programma helpt me bewust te worden van mijn communicatie en nieuwe interventies in praktijk te brengen met mijn teams.”

“Het programma voldoet aan mijn verwachting, het is lekker interactief, leuke groep, interessante onderwerpen en tools die heel laagdrempelig zijn.”

“Wat het pilot-programma Verbind met elkaar mij met name heeft opgeleverd is meer lef om van de gebaande paden af te wijken.”

 Over mij

Mijn naam is Jacquelijn Baerwaldt en ik ben een ervaren manager en St!R gecertificeerd teamcoach. Ook ben ik gecertificeerd Zacht Werken® coach. In 2015 heb ik mijn eigen bedrijf opgezet waarin ik managers en projectleiders begeleid die vastlopen met hun team en verlangen naar de gezonde verbinding. Als (interim-)manager heb ik vele jaren ervaring met het begeleiden van diverse teams met hun eigen uitdagingen. Ik combineer mijn kennis en ervaring met teams en zacht werken om jou te helpen de verbinding met je team weer te maken. Dat jij vanzelfsprekend je plek pakt en jullie met gemak samenwerken en elkaar weer vinden op de werkvloer (online, offline of hybride).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.