Trauma in teams!

Klinkt heftig hè?

En toch dealen we er vaker mee dan je denkt: mensen werken op een eiland, trekken zich terug en nemen weinig echte verantwoordelijkheid. Het zijn zomaar wat kenmerken van trauma in teams. Mogelijk speelt dit in jouw team of organisatie?

Ik leg het je uit  

Want het komt écht vaker voor dan je denkt. Net als individuen kunnen ook groepen mensen, organisaties en teams een trauma meemaken. Het zijn namelijk levende ecosystemen waarbij de relationele bedrading gezond is – of niet.

Enkel- en meervoudig trauma

Trauma is ook wel een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan enkelvoudig of meervoudig trauma zijn. Het enkelvoudige trauma ken je waarschijnlijk: een auto-ongeluk, een verkrachting, een natuurramp.

Als we deze theorie naar teams en organisaties vertalen, kun je denken aan het plotselinge ontslag van een leidinggevende of een ernstig ongeval op het werk.

De meervoudige trauma’s kennen we minder goed. Een kenmerk is het stapelen van kleine pijnlijke gebeurtenissen. Of het langdurig ontbreken van de juiste aandacht, of verwaarlozing. Nieuwe gebeurtenissen halen oude wonden open en veroorzaken niet passend gedrag. Ook al lijken de wonden geheeld en of stammen ze van een tijd geleden. Dat zijn de triggers, waar ik vaker over schrijf. In het boek ‘Een kudde pinguïns’ van Goof van Amelsvoort (zie onder) vergelijkt hij het met een veenbrand. Ondergronds smeulend, dat elk moment kan oplaaien.

Ja ook een autoritaire leidinggevende

Deze meervoudige vorm van trauma komt veel voor in organisaties. Ik geef je een paar voorbeelden: een autoritaire leidinggevende of juist een laissez-faire leidinggevende die te weinig optreedt tegen bijvoorbeeld micro-agressie. Teams die regelmatig te maken hebben met agressief of complex gedrag van cliënten, denk aan teams in de zorg. Maar ook fusies, overnames en reorganisaties zijn vaak aanleiding voor teams om in de overlevingsstand te schieten.

Wat in ieder geval niét helpt om het gebeurde te verwerken is dat veel organisaties te weinig erkenning geven aan de emotie. Soms zit een ongezonde teamdynamiek gebakken in de cultuur. Maar te weinig aandacht en begrip voor de emotionele impact kan ook veroorzaakt worden door een leidinggevende, andere collega’s of de “top”. Vaak gaat dit hand in hand.

De schouders eronder!

De grondhouding is toch vaak: we moeten door, wat het met jou persoonlijk doet hoef je niet mee te nemen naar het werk en we zetten (weer) de schouders eronder.

Ik citeer uit het boek ‘Een kudde pinguïns’: “Een van de grootste aanjagers van complex trauma in teams is om na een ingrijpende gebeurtenis te doen alsof er niets gebeurd is. Dan knakt er iets. (….) De relationele bedrading is kapot.”

De team-reset

Alles wat ik nu leer in de Happy Healing Academy benut ik in het werk dat ik doe voor en met teams. Een centraal thema in de opleiding is onze zelfhelende kracht en hoe we als mensen omgaan met trauma of ingrijpende gebeurtenissen in je verleden. Voor mijn specialisatie in de expert-module richt ik me nu op heling na ingrijpende gebeurtenissen in teams. Er zijn zoveel mooie parallellen!

Een superboeiend, systemisch thema. Hiervoor lees ik o.a. de boeken die je op de foto ziet* en ga ik de Body Mind Reset volgens de Vilna methode® toepassen in teams. Zodat ik teams die vastlopen nog beter kan helpen om alles weer te laten stromen. Als een team-reset!

In een volgend blog vertel ik meer over de kenmerken van trauma in teams en interventies die je als manager kunt inzetten om hiermee te dealen. Want de samenwerking in jouw team verbeteren is een cruciaal onderdeel van je werk als manager. Bouwen aan vertrouwen is alvast een bruikbare tip, lees hier een eerder blog over deze basis. Nieuwsgierig naar het vervolg van dit blog over trauma in teams? Volg me op mijn pad of stuur me gerust een bericht om samen te sparren over jouw uitdagingen met je team of als leidinggevende.

Wil je nu al profiteren van een Body Mind Reset volgens de Vilna Methode®? Stuur me een bericht, ik zoek nog enkele kandidaten voor een sterk gereduceerd tarief!

* De boeken op de foto zijn: 
– Een kudde pinguïns | Leidingnemen in posttraumatische groei in teams, Goof van Amelsvoort

– Systemisch Transitie Management | Neem voor de verandering de makkelijke weg, Maaike Thiecke, Bianca van Leeuwen

– Heel de organisatie | Herstel het zelfhelend vermogen van de organisatie, Marieke van Voorn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *