Zwaar

Om eerlijk te zijn vielen de eerste weken als interim manager op mijn nieuwe klus me zwaar. Twee teams in een voor mij nieuwe sector, drie dagen per week. Heen en weer tussen verschillende locaties. Op en neer van Voorburg naar Amsterdam. Veel nieuwe informatie en daarnaast meerdere (denk aan een stuk of acht!) systemen om in thuis te raken. Ik heb vaker met dit bijltje gehakt, dus ik weet dat de start vaak pittig is, maar dit was andere koek.

Terwijl de druk opliep, voelde ik ook dat dit een kans was. Als zacht werken coach help ik managers en teams om anders om te gaan met hun werk zodat ze energie overhouden aan het einde van de werkdag. Practice what you preach nietwaar? Dus wat kan ík, hier en nu, veranderen? Gelukkig kon ik daarover sparren tijdens een gesprek met mijn coach. En met een paar collega-teammanagers, die ook bleken te worstelen met de workload. Daarna had ik een gesprek met mijn opdrachtgever waarin ik de werkdruk aan de orde heb gesteld. Ik vond dat ook één team eigenlijk prima in die drie dagen zou passen, als je de mensen de aandacht wilt geven die ze in mijn ogen verdienen.

Misschien herken je als manager of interim-manager deze uitdagingen? Nu, een paar weken later, voel ik me veel beter. Wil je weten wat ik heb veranderd? Lees mijn persoonlijke ervaring hier verder.

Treinen en de brede blik

In plaats van met de auto ga ik vaker met de trein. Dat heeft verschillende voordelen. Ik beweeg meer (fietsen naar station, lopen naar de metro) en heb meer licht gezien, frisse lucht geroken en gevoeld. Ook wandel ik in een kwartiertje van de ene naar de andere locatie, dat werkt verfrissend. Soms luister ik in de trein een podcast over een mooi thema. In de trein kan ik daarbij mijn blik ontspannen, weer breed maken door naar buiten te kijken. Ken je de gefocuste blik als je tuurt op een scherm? Dat is de blik die hoort bij stress en helaas ook bij onze manier van werken (als je veel achter je computer zit). Als je vervolgens in de trein weer met die blik op je device zit te turen (het is schrikbarend hoeveel mensen dat doen!), dan blijft je lijf in de spanning-modus. In de auto werkt dat een beetje hetzelfde, omdat je de focus op de weg hebt. En zeker op een filegevoelig traject betekende dat voor mij dat ik moe en gaar thuiskwam na een dag werken.

Concrete voorstellen

In overleg met mijn opdrachtgever hebben we besloten dat ik een aantal zaken niet of anders doe. Dan kan ik namelijk meer tijd besteden aan de teams en de mensen en minder aan de systemen. Daarmee kan ik de balans herstellen. Ik had hem hierover ter voorbereiding een mail gestuurd met een concreet voorstel. Hij voegde daar een ander idee aan toe. Ook ben ik in gesprek met een aantal medewerkers over taken die ik kan delegeren of die we anders organiseren. Dat geeft al een heel ander gevoel!

Mail reorganiseren en loslaten

Niet onbelangrijk: ik heb mijn mail gereorganiseerd. Met een systeem dat ik ooit had geleerd maar weer was vergeten. Daarmee probeer ik wekelijks mijn inbox weer leeg te krijgen. De mail blijft een uitdaging hoor, en er sneeuwen dingen onder, dat kan ook gewoon niet anders met deze workload. Het is voor mij een goede oefening in loslaten, want op de andere dagen wil ik er zijn voor mijn andere opdrachtgevers of een van de vele facetten van een eigen bedrijf en gezinsleven.

Vijf tips voor jou

Samenvattend vijf tips voor jou om je energie op de mensen en het team te kunnen houden:

  • Zoek naar manieren om te ontspannen, zoals ik nu in de trein kan doen;
  • Elimineer de energielekken in je dag (zoals bij mij: filerijden);
  • Ga in gesprek met je leidinggevende of opdrachtgever en kom met concrete verbetervoorstellen;
  • Reorganiseer je mail;
  • Durf los te laten, morgen is er weer een dag.

Mindset

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat jouw mindset minstens zo belangrijk is. Door te geloven in de overvloed aan mogelijkheden om je situatie te veranderen. Door zelf op die knoppen te drukken en je eigen koers te varen. Daardoor voel jij je beter en dat straal je uit naar je omgeving.

Hulp nodig?

Ervaar jij ook onrust tijdens het werk en wil je hulp hierbij? Of stuur je een team aan en zoek je een manier om met elkaar beter met de workload om te gaan? Ik help je graag. In een gratis telefonisch gesprek van 30 minuten onderzoeken we samen wat jou gaat helpen. Op mijn site www.versnelmetelkaar.nl vind je meer informatie, je mag me ook mailen of bellen: jacquelijn@versnelmetelkaar.nl of 06-24647535.

Over mij

Mijn naam is Jacquelijn Baerwaldt en ik ben deskundig opgeleid in Zacht Werken®. Hierdoor weet ik wat jij en/of je team nodig hebben om vanuit rust te werken. Daardoor neemt de productiviteit toe, het plezier in het werk keert terug en het gedoe en verzuim neemt af.

In 2015 heb ik mijn eigen bedrijf opgezet waarin ik managers en projectleiders begeleid die vastlopen met hun team. Als (interim-)manager heb ik vele jaren ervaring met het begeleiden van diverse teams met hun eigen uitdagingen. Ik help nu ook managers en medewerkers die last hebben van de werkdruk en graag het tij willen keren.

Een klant van mij zegt: “Normaliter zat ik te piekeren en te worstelen over hoe ik alles ging bolwerken. Gevolg was dat mijn (hersen-)capaciteit en energie voornamelijk daar heen ging. Ik vluchtte dan in emails beantwoorden, niets zeggende planningen maken en werkte daardoor niet aan kerntaken. Ik zag zelfs op tegen bepaalde taken. Deze week had ik me voorgenomen om de één-voor-één regel toe te passen door echt focus te hebben voor één taak. Gevolg is dat er veel minder energie gaat naar alle afleidingen/verslavingen en meer naar het werk. Mijn leidinggevende complimenteerde me zelfs met hoeveel werk ik had verzet in die paar dagen “super focus”. Daarnaast heb ik zelfs een beetje energie over als ik thuis kom….dat was lang geleden”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.